html templates
David van Roijen

dvanroijen@gmail.com
David van Roijen studeerde Koordirectie bij Louis Buskens aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Na zijn afstuderen in 2008 volgde hij masterclasses bij onder meer Fred Sjöberg, Joop Schets, Jan Stulen, Geert-Jan van Beijeren, Hans Leenders en Arnaud Oosterbaan. Ook werd hij gecoacht door Hoite Pruiksma.

David ontdekte zijn liefde voor koormuziek begin deze eeuw als zanger bij studentenkoor Gica. Inmiddels is hij al jaren dirigent van dat koor en voerde hij met hen diverse thematische programma's uit, en grotere projecten met werk van Fauré (Requiem), Haydn (Kleine Orgelmesse) en Dvorak (Mis in D). Voor het tiende lustrum (2016) met Gica stond Händels Messiah op het programma. In 2019 voerde hij met het koor Ein deutsches Requiem van Brahms uit.

David is oprichter en dirigent van Vocaal Ensemble A Capelli, dat in 2010 het 53e Zang- en Muziekfestival van Schiermonnikoog won. In 2011 behaalde het koor op het Internationales Chorfestival in Wernigerode (D) een Goldenes Diplom. Het koor werkt graag met thematische programma's waar muziek uit verschillende stijlperioden samenkomt, zoals muziek uit de stad Leipzig, poëzie over de liefde of de menselijke zoektocht naar verlossing en geluk. Voor het tienjarig bestaan van het koor werd in 2019 de Petite Messe Solennelle van Rossini uitgevoerd.

Nog voor zijn afstuderen ging David aan de slag bij het Vocaal Ensemble Leeuwarden. Ondertussen heeft het koor onder zijn leiding diverse aansprekende projecten uitgevoerd, waaronder Ein deutsches Requiem van Brahms, de Coronation Anthems van Händel en delen uit de Hohe Messe van J.S. Bach en het Requiem van Cherubini. Later dit jaar zal het koor te horen zijn bij Arcadia – een honderd dagen durend breed cultureel programma in én buiten Leeuwarden - en voert het werk uit van oude en hedendaagse componisten uit die teksten in het Fries op muziek hebben gezet.

Naast directie van Symfonieorkest Scaramouche sinds 2022 organiseert hij diverse zangprojecten in Noord-Nederland. Eerder was David zes jaar lang dirigent van het Noordelijk Bach Consort. Ook leidde hij jarenlang met veel plezier het buurtkoor van de Korrewegwijk in de stad Groningen.

David is als docent muziek verbonden aan twee basisscholen in Appingedam en Delfzijl. In Appingedam heeft hij ook de plusklas onder zijn hoede.David van Roijen